Căutări care înnobilează

Originea răului

Dumnezeu, omul și satan.

Dumnezeu există din eternitate în relația plină de iubire dintre Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Dumnezeu este bun, deci El nu este sursa răului.
Satan are un început, altfel ar fi fost Dumnezeu.
Omul pare apogeul şi finalul creației a lui Dumnezeu; cel mai probabil, răul nu exista înainte de apariția omului: Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse şi iată că erau foarte bune (Genesa 1:31).
Astfel, satan fiind tot o creatură, inițial a fost bună; dar răul trebuie să aibă un început.
Inițial, Dumnezeu îi delegase omului responsabilitatea și autoritatea de a stăpâni pământul (Genesa 1:26-28), nu lui satan. Astfel, satan îi era inferior omului, în putere şi autoritate, cel puţin pe pământ; …până la un moment nefericit.

 

Cum a apărut răul?

Cel mai probabil, satan a început să își dorească poziția de autoritate a omului; această dorință a evoluat spre mândrie, egocentrism, nemulțumire, invidie, viclenie, etc. Observăm că răul este o pervertire a binelui: demnitate, dezvoltare personală, avansare, competiție, înțelepciune, etc.
Astfel, înainte de decăderea omului, a avut loc decăderea lui satan.

 

În apocrifa Înțelepciunea lui Solomon 2:24 scrie că prin pizma [invidia] diavolului moartea a intrat în lume și cei ce sunt de partea lui vor ajunge s-o cunoască.
Singura posibilitate ca satan să ajungă în posesia autorității omului era să o primească cumva de la om;

 

Eșecul Omului

Tragedia s-a întâmplat când Adam l-a ascultat pe satan, în dauna încrederii și fidelității față de Creator. Astfel, înainte de a mânca din fructul oprit, degradarea omului se întâmplase deja la nivelul sufletului: a crezut minciuna lui satan mai mult decât adevărul lui Dumnezeu; acceptarea iluziei era deja simptomul bolii fatale: neîncrederea în Dumnezeu; iar odată ce percepția despre Cel care îi definea realitatea, identitatea și menirea a fost coruptă, ce putea rămâne nepervertit din comportamentul omului?

 

Observăm că nu Dumnezeu i-a dat autoritate lui Satan asupra pământului, ci omul, oferindu-i încredere și ascultare.
Astfel omul a abdicat din poziția de guvernator al pământul stricând armonia relației cu Dumnezeu și implicit stricându-se pe sine. Alegerea omului implică responsabilitatea omului pentru eșecul său.

 

Alegerea omului de a se desolidariza de Dumnezeu (care prin definiție este suprem și pe deplin bun, iubitor și drept), a fost urmată de mai multe consecințe păguboase.
Prin ascultarea de satan i-a cedat implicit autoritatea lui satan, permițând răului să se manifeste pe pământul pe care trebuia să îl guverneze în armonie cu Dumnezeu.

 

Dumnezeu, în suveranitatea și dreptatea Sa a respectat alegerea omului. Aceasta nu înseamnă că a lăsat libertate totală răului; dimpotrivă, i-a pus limite și i-a dat omului speranța restaurării, care urma să devină realitate mai târziu.

 

Manifestarea răului pe pământul parazitat de satan a afectat în timp, mediul, viețuitoarele, și bineînțeles omul, prin: degradare, corupție, trudă, boală, suferință, ură, egoism, violență, blestem, ocultism, furt, viclenie, înșelăciune, minciună, ignoranță, dependențe, etc.

 

Prin desolidarizare de Dumnezeu și pierderea autorității omul și-a diminuat mult și cunoștința, voința, puterea, sănătatea și împlinirea. Astfel a ajuns într-o criză de identitate, confuz în relații, fără direcție și sens în viață.
Aceasta este deziluzia trăită de om: acel mai bine și mai mult dorit, s-a dovedit a fi mult mai rău și mai puțin; totul datorită neîncrederii în Dumnezeu, a subestimării Creatorului.

 

Mai mult decât speranță!

În ciuda pierderilor suferite, omul și-a păstrat valoarea, importanța și potențialul, cel puțin din perspectiva Creatorului…

Dumnezeu este mereu suprem și pe deplin bun, iubitor și drept; El a respectat alegerea omului, dar nu l-a abandonat. Prevăzând eșecul omului, a pregătit și restaurarea lui, Recâștigarea superiorității față de satan este posibilă.

 

Vezi și

Problema fundamentală a omului – preliminarii
Problema fundamentală a omului – înainte de Hristos
Păcatul originar și pregătirea restaurării umane
Problema fundamentală a omului – după Hristos

 

© Mihail B.

2018-08-12T18:19:48+03:00Mântuirea|0 Comments

Leave A Comment