Căutări care înnobilează

Pocăință sau Metanoia?

Stabilitate ori Schimbare?

Fiecare tindem să preferăm una din cele două; în carieră, în politică, acasă, în stilul de viață, în relații, în gândire, etc. Unii preferă stabilitatea; din obișnuință, din confort, de frică, din lipsă de viziune, din convingere, din personalitate, din …inerție. Alții preferăm schimbarea; pentru a progresa, dintr-o anumită nemulțumire, pentru distracție, din personalitate, din alergie la starea de fapt, de nevoie, de …dragul schimbării. Bineînțeles că în viață avem nevoie de ambele, dar ce legătură este între „pocăință” și schimbare?

 

Care este cheia schimbării în bine?

Adesea ne așteptăm sau chiar pretindem ca cineva să facă o schimbare care să ne fie favorabilă: șeful, primarul, guvernul, părinții, rudele, Dumnezeu, etc.
Fiecare avem o idee despre cum ar trebui să se comporte ceilalți.
Știm cum ne-am dori să ne comportam și noi.
Știm și că, dincolo de clișee, ar fi frumos ca schimbarea să înceapă cu mine…

 

Care este domeniul în care avem cea mai mare nevoie de schimbare?

Oare comportamentul? Dacă da, ce opțiuni avem? Impunere, imitare, dresare… Aceasta este schimbarea care transformă sau de formă?

Dar oare există o abordare mai bună și mai fundamentală decât o schimbare a modului a acționa? Da:

Decât să te gandești la un mod mai bun de a acționa, acționează pe baza unui mod mai bun de a gândi!

 

Cea mai esențială schimbare trebuie să aibă loc în interiorul nostru, al fiecăruia.
Prea adesea, CE vedem pare mai important decât CUM vedem.
Însă, înainte de a vedea schimbări în jur, avem nevoie de o schimbare de mentalitate; o reformă fundamentală, mai profundă decât simpla schimbare a unei perspective ori a unei percepții.
Astfel, concluzia e simplă: dacă mentalitatea nu ma schimbă, o schimb eu pe ea!

 

* Dacă deja avem voința,

* De obicei fugim spre o soluție informațională. Dar mai multă și mai bună informație nu ne reformează neapărat.

* Mai întâi avem nevoie să discernem, să pricepem dacă și cum acea informație ne este într-adevăr benefică.

* Pe lângă informație și discernământ avem nevoie și de capacitatea de a integra acel adevăr (principiu sau valoare) în viața noastră, în mod practic.

* Toate acestea, după un start de referință, trebuiesc cultivate încontinuu.

 

Astfel, pentru o schimbare fundamentală avem nevoie de

voință + adevăr + pricepere + aplicație + perseverență.

 

Nevoia de ajutor

Dincolo de bunele intenții și de nobilul deziderat, schimbare interioară este sortită eșecului cât timp omul poartă în spate cea mai fundamentală povară, ignoranța.
Pentru fiecare din cele cinci ingrediente indispensabile, poate găsim una în care ne descurcăm, poate chiar ne credem experți.
Dar cine poate pretinde că excelează în toate cele cinci, pe cont propriu?
Pentru cei mai încrezători, realitatea este că nici macăr ajutorul celor mai buni experți nu este suficient; deoarece o suma de imperfecțiuni este tot o imperfecțiune. De aceea avem nevoie de factorul perfect: ajutorul divin, care face toata diferența: pentru fiecare din cele cinci, și pentru toate împreună.

 

Metanoia. Mai bine decât Pocăință

Oare Scriptura ignoră acest subiect esențial? Nicidecum. Termebul biblic pentru schimbarea de mentalitate este metanoia, care literal înseamnă schimbarea minții, în mod fundamental.

În limba romană, acest termen a fost tradus cu pocăință.

 

Dacă vreodată a reflectat sensul inițial, cu siguranță, în contextul romanesc actual, nu prea mai are nimic de a face cu schimbarea interioară, sau cu schimbarea de mantalitate.

Cuvantul pocăință a ajuns, sau a ramas căpușat de tot felul de etichete sau percepții: sectă, un set de reguli și interdicții, autocondamnare, pedeapsă personalizată, ideologie, discriminare, stigmatizare, etc.
În cel mai bun caz, pentru cei mai pioși, pocăință este sinonim cu căință, dar în acest caz, prefixul poate fi considerat inutil, și implicit întregul cuvânt, deoarece nu aduce nimic nou față de căință.

Am putea resuscita acest cuvânt muribund… sau am putea îngropa clona, pentru a exersa metanoia!

 

Bunatatea lui Dumnezeu ne îndeamnă la metanoia (Romani 2:4b), adică la schimbarea minții, la transformare interioară.
Dumnezeu ne îndeamnă, dar El nu se așteaptă să o realizăm pe cont propriu. El este gata să ne ajute la fiecare pas, de fapt ajutorul Său fiindu-ne indispensabil (Ioan 15).

 

Începutul acestui proces reformator este încrederea în Domnul Iisus Hristos, adică conștientizarea adevarului despre persoana și lucrarea Mantuitorului. Fără aceasta încredere, cunoașterea superioară ne este imposibilă (Ioan 10:37, 38), …acea cunoaștere personală, care activează toate cele cinci elemente necesare realizării metanoia!

 

© Mihail B.

2018-08-13T12:22:14+03:00Credința, Metanoia|0 Comments

Leave A Comment